Γκουβερνιώτισσα: Θερμό χειροκρότημα  στο Haig Yazdjian για τις μουσικές της Αν. Μεσογείου

 

Εντυπωσίασαν όλους, ο Haig Yazdjian  ο σπουδαίος μουσικός και οι συνεργάτες του στην μοναδική συναυλία με μουσικές από την Ανατολική Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον μαγευτικό χώρο της Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές Ηρακλείου. Η εκδήλωση που μαγνήτισε εκατοντάδες κόσμου ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα  διοργάνωσης Φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης, και έγινε με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού- Ανάπτυξης Ποταμιών “Η Γκουβερνιώτισσα”, του Δήμου Χερσονήσου, και με την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού.


Ο Yazdjian και οι συνεργάτες του Γιώργος Κοντογιάννης λύρα, Τάσος Πούλιος κανονάκι, Θάνος Χατζηαναγνώστου τύμπανα, Γιάννης Παπαδόπουλος πλήκτρα, Haig Yazdjian, ούτι/τραγούδι παρουσίασαν ζωντανά ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε τις πιο γνωστές συνθέσεις από τη δισκογραφία του καθώς και  διασκευές σε παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και την Εγγύς Ανατολή.  
Τους μουσικούς, τον προκαθήμενο της Αρμένικης Εκκλησίας στην Κρήτη, θεσμικούς εκπροσώπους και τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους στην συναυλία, καλωσόρισαν εκ μέρους των διοργανωτών ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου -Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρήτης Βαγγέλης Ζάχαρης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης “Η Γκουβερνιωτισσα” Μανόλης Αργυράκης.


Ο σπουδαίος μουσικός  Haig Yazdjian, γεννημένος στην Συρία από γονείς Αρμένιους, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η καταγωγή του, οι καταβολές και οι παιδικές του μνήμες, μπολιασμένες από τον πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου, οδήγησαν τον Haig στο να υφάνει την τεράστια μουσική παράδοση της Αρμενίας και της Μέσης Ανατολής με τους μουσικούς ιδιωματισμούς της Δύσης και διαλέγοντας τα πιο δυνατά στοιχεία των δύο κόσμων, φτάνει τη μουσική του σε υψηλά επίπεδα δημιουργικότητας.
Με επιτυχία οι εκδηλώσεις στην Π.Ε Λασιθίου.
Επίσης επιτυχία σημείωσαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης στην Π.Ε Λασιθίου.
Συγκεκριμένα: Το Σαββατοκύριακο στον Αρχαιολογικό χώρο Κάτω Ζάκρου και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κρήτης παρουσιάστηκε με επιτυχία η διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση «Εμείς ξέρουμε να κολυμπάμε» με το θεσμό «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».
Παρουσιάστηκε επίσης και στο Άλσος Χλουβεράκη στη Σητεία για τους μικρούς μας φίλους.
Συντελεστές: Ειρήνη Δερμιτζάκη Ηθοποιός, Χρήστος Χριστόπουλος Ηθοποιός, Χριστίνα Χριστοφή Ηθοποιός, Κάρμεν Ζωγράφου  Ζωντανή Μουσική / τραγούδι. Ειρήνη Δερμιτζάκη – Χριστίνα Χριστοφή Κείμενο – Σκηνοθεσία, Μυρτώ Κοσμοπούλου Κοστούμια κατασκευή, κούκλας κουκλοθεάτρου, Μαρία Μπρανίδου Βοηθός σκηνοθέτη.
Στο Ενετικό Φρούριο Καζάρμα στη Σητεία το Μουσικό σύνολο Vamos παρουσίασε και πάλι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κρήτης «Τα ερωτικά Παντός καιρού». Χειροκροτήθηκε από το κοινό, το οποίο και σιγοτραγούδησε μαζί με τις εξαιρετικές φωνές της Αλεξίας Κατσανεβάκη, της Ευσταθίας Παπαδοπούλου και του Πρόδρομου Καραδελόγλου. Μουσική διεύθυνση και ενορχηστρώσεις ήταν από τον Θανάση Παπαθανασίου.
 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί